Er wordt vaak gedacht dat de termen recruitment en talent acquisitie hetzelfde zijn, maar dat is dus niet het geval. Op veel vlakken, zoals de uitvoering en tijdspanne zitten er grote verschillen. Wat is het verschil?
Om goed de verschillen te zien, zetten we de twee definities naast elkaar:
Definitie van recruitment: Het aantrekken, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten voor een vaste baan op een manier die past bij de strategie en doelstellingen van de organisatie.
Definitie van talent acquisitie: Het totaal proces van het identificeren en verwerven van gekwalificeerde medewerkers om te voorzien in de behoeften van je organisatie.
Dit betekent dus dat talent acquisitie óók te maken heeft met:
Talent acquisitie begint wel degelijk bij recruitment, maar gaat dus veel verder dan dat.
Een praktisch voorbeeld: Je plaatst een vacature online, je krijgt sollicitaties binnen en je gaat over tot screening. Uiteraard nodig de beste kandidaten uit voor een gesprek. Daarop volgt een assessment en neem je uiteindelijk de beste kandidaat in dienst. Hier gaat het om zo snel mogelijk de beste kandidaat selecteren die in die periode heeft gesolliciteerd. Maar stel dat de ideale kandidaat net op vakantie was? Dan heb jij (en je kandidaat) natuurlijk pech. Bij recruitment draait het er dus om dat de vacatures die nu openstaan vervuld worden.
Bij talent acquisitie denk je op lange termijn en ga je strategisch te werk om (toekomstige) vacatures in te vullen. Hierbij ga je op zoek naar geschikte profielen nog voordat een functie vrijkomt of bestaat. Dat wil zeggen dat wanneer er een functie vrijkomt, de organisatie al een talentenpool van interne en externe talenten beschikbaar heeft. Zo zal het nooit voorkomen dat je je ideale kandidaat misloopt omdat hij of zij op vakantie is.
Het grootste verschil tussen recruitment en talent acquisitie zit hem dus in tijd. Talent acquisitie gaat over de lange termijn: de ontwikkeling van je organisatie met de skills en ervaring die nodig zijn om succes in de toekomst te garanderen. Recruitment is vooral gericht op de actuele situatie (korte termijn): het vinden van de juiste mensen om bestaande vacatures (zo snel mogelijk) in te vullen.
Naast het (zo snel mogelijk) invullen van vacatures op zowel korte- als lange termijn, zijn er nog meer belangrijke verschillen tussen recruitment en talent acquisitie, namelijk ‘werven & selectie’ en ‘selectie & werven’. Door middel van datagedreven onderzoek wordt er bij talent acquisitie eerst een selectie gemaakt van gekwalificeerde kandidaten en daarna geworven. Dit zorgt voor een lagere cost-to-hire dan als er eerst geworven wordt en daarna de selectie pas plaats vindt.