010 318 1302
info@thehuntersclub.nl

The War for Talent

The Hunters Club > Blogs > The War for Talent

The War for Talent

Anno 2023 ligt de macht de werknemer door de krapte op de arbeidsmarkt. In een hele fancy uitdrukking ook wel ‘The War for Talent’ genoemd. Waar draait deze oorlog om en hoe kan je ervoor zorgen dat jij deze oorlog overleefd en/of juist wint? Lees verder.

Er zijn verschillende oorzaken voor de ‘War for talent’. Twee belangrijke oorzaken van de ‘War for talent’ zijn:

  1. Vergrijzing op de werkvloer
  2. Nieuwe generaties op de werkvloer (andere behoeften/hogere mobiliteit)

Hierdoor zijn bedrijven naarstig op zoek naar talent. Echter door de schaarste op de werkvloer werken ‘oude manieren’ om talent aan te trekken en te behouden niet meer. De markt vraagt iets anders. Wat vraagt de arbeidsmarkt?

Waarom traditioneel recruitment geen talent aantrekt

Vroeger zag het recruitment proces er zo uit: er komt een vacature vrij en in overleg met HR wordt er een vacature geplaatst op vacaturesites, zoals Indeed. Soms worden er recruitmentbureaus ingeschakeld als een vacature lastiger te vervullen is of als er geen in-house recruitment is. Op basis van CV’s wordt er een eerste selectieronde gehouden en worden er eerste gesprekken gepland. Na de eerste ronde krijgen kandidaten meestal een tweede en derde gesprek, waarna één kandidaat aangenomen wordt. Na de onboarding fase gaat een nieuwe medewerker aan de slag. Echter leven wij nu in een tijd waarbij er een kans bestaat dat deze nieuwe medewerker de organisatie ook weer op korte termijn zal verlaten. Dit heeft natuurlijk grote impact op de organisatie. Er zijn niet alleen recruitmentkosten gemaakt, maar er moet door organisaties ook gekeken worden hoe zij ervoor kunnen zorgen dat werknemers langer blijven.

Zoals je ziet is het traditionele recruitment proces vooral gericht op opleiding en ervaring van kandidaten (de hard skills) met behulp van een screening op papier en interviews. In maar weinig gevallen krijgen kandidaten te maken met psychologische en persoonlijkheidstesten om hun competenties verder in kaart te brengen(de soft skills). En dat is zonde, want daar zit juist het talent wat je nodig hebt voor de toekomst van je bedrijf. Dit is waar talent acquisition om de hoek komt kijken.

Een match met de organisatie

Het klinkt misschien tegenstrijdig, alvast zoeken naar potentiële medewerkers terwijl er geen vacatures zijn, maar talent acquisitie zorgt voor een betere aansluiting of match binnen de organisatie. Dit resulteert weer in meer werkplezier en daardoor ook voor een hogere productiviteit en een betere kwaliteit van de werkzaamheden. Op deze manier ontstaat er een business case waar op tijd mee gestart kan worden.

Om het talent te kunnen behouden is het ook belangrijk dat mensen voor je willen werken. Er moet een match zijn met de organisatie, want zonder match bestaat de kans dat hoog gekwalificeerd personeel snel wegloopt. Bij talent acquisitie is daarom het zoeken naar een match op gebieden als cultuur en drijfveren essentieel.

Hoe win jij de War for Talent?

Wij, The Hunters Club, zullen samen met jou de doelgroep in kaart brengen zodat wij op zoek kunnen gaan naar de potentiële kandidaat. Is het talent eenmaal gevonden? Dan is het belangrijk dat er voor een positieve ervaring wordt gezorgd. Zorg, net zoals bij een klant, voor een goede relatie met de kandidaat. Wanneer de kandidaat eenmaal aan de slag gaat binnen de organisatie, gaat het proces verder. Zorg ervoor dat de kandidaat zijn welkom voelt en laat hem de beste employee experience ervaren. De introductie, het onboarding proces, en de feeling zijn hierin cruciaal. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat de eerste maanden binnen een nieuw bedrijf zullen uitwijzen of iemand (lang) blijft of niet. Het is belangrijk voor organisaties om te beseffen dat talent acquisitie niet gezien wordt als een pure HR-activiteit, maar dat er ook een grote rol is weggelegd voor de manager en dat er marketing bij komt kijken.

Author: Joy