Om te kunnen groeien met je bedrijf heb je professionals nodig; leuke, gekwalificeerde mensen die passen bij jullie bedrijfscultuur. Om deze professionals aan te trekken kan je strategisch ervoor kiezen om talent te gaan acquireren. Acquireren van talent? Lees verder over de verschillen ten opzichte van recruitment. De voor- en nadelen en wat er allemaal bij komt kijken.
Laten we beginnen met de definitie: talent acquisitie. Talent acquisitie is het totale proces van het identificeren en het werven van gekwalificeerde professionals. Door de identificatie ligt de focus op het potentieel van de kandidaat, zoek je talent dat kan meegroeien en innoveren en past bij jouw organisatie. Wij noemen het daarom ook wel ‘selectie & werving’ in plaats van het bekende ‘werven & selectie’ uit de recruitment. Goed om dit te benoemen, want wat is het verschil?
Bij talent acquisitie draait het om het op een strategische manier werven en behouden van specifiek talent. Daarom is talent acquisitie niet hetzelfde als recruitment. Bij recruitment gaat het om het (snel) tactisch invullen van een openstaande vacature waarbij er gewerkt wordt vanuit de korte-termijn gedachte, terwijl er bij talent acquisitie vooral gekeken wordt naar de lange termijn.
Lees hier meer over ‘Het verschil tussen recruitment en talent acquisitie‘
Talent acquisitie is de beste keuze als je naar het grotere plaatje wilt kijken: de toekomstige groei en ontwikkeling van jouw organisatie. Daarvoor is een meer diepgaande, strategische aanpak nodig die ervoor zorgt dat het bedrijf kan meegroeien en innoveren, door op het juiste moment te beschikken over mensen met de juiste skills en expertise.
Met zo’n strategie kan je mensen beter aan je organisatie verbinden en kunnen deze voordelen ontstaan:
1. Focus op de juiste mensen: je richt je op het juiste talent voor je organisatie in plaats van de beste kandidaat die wil solliciteren op je vacature.
2. Je blijft competitief: medewerkers leveren een belangrijke bijdrage aan je concurrentiekracht.
3. Talent houd je langer vast: meestal zijn vacatures het begin van een langere loopbaan. Als je breder en verder kijkt kan je in gesprek gaan over ontwikkelpotentie, loopbaanpaden en carrièrekansen.
4. Lagere wervingskosten
De overstap naar talent acquisitie kost meer tijd vooraf, maar uiteindelijk draagt het wel bij om het best mogelijke team voor jouw bedrijf te bouwen. Daarnaast verdwijnen de traditionele wervingsmethoden steeds meer naar de achtergrond.
Lees hier meer over de verschuiving van wervingsmethoden
Wist je dat ruim 80% van de gehele Nederlandse beroepsbevolking wordt omschreven als ‘latent’ werkzoekend? Een latent werkzoekende is een persoon die nog niet persé de noodzaak voelt om actief te zoeken naar een nieuwe baan, maar zich wel onder de radar oriënteert. Deze werkzoekende zal jij dus op een slimmere manier dan jouw concurrentie moeten weten te prikkelen door op het juiste moment, via het juiste kanaal met de juiste boodschap te communiceren.
Ben je al overtuigd of heb je nog wat vragen betreft talent acquisitie? Dan gaan wij graag met jou in gesprek zodat we alle mogelijkheden voor jouw organisatie kunnen doorspreken!